2016 års tillbakablick

Hej Vänner! Verkar som om denna blogg blivit en nyårsblogg med blott årlig uppdatering. Nåväl nu dax för 2016 års tillbaka blick.

Vintern

Efter några års upphehåll så skulle jag och knivpolaren Micke återvända till Atlanta och världens största knivmässa igen. Så siktet under 2016 års första månader var att producera lite snygga saker just för den mässan. Först var jag dock tvungen att hinna med bla ett lite större beställningsjobb här hemma i Svedala. Två stycken halvhornsknivar med egna blad, gravyr mm.

Med ett lyckat resultat enligt min mening och så tyckte även mina kunder. Pararellt så jobbade jag naturligtvis på med lite andra projekt, bla en trevlig lite sak som skulle till Texas. "Lone star" var namnet...

En annan kniv som skulle med till Atlanta var denna: Purple Flames

Men så blev det inte. En angelägen kontakt från FaceBook ville ha den och så blev det. Trevligt men det innebar samtidigt att det bara var att spotta i nävarna och dra igång ett nytt bygge för hinna med och ersätta den sålda kniven. Arbetet med Bear Hunter tog fart... ett riktigt roligt och lite annorlunda bygge från min sida. En stor kniv med den största helträslidan jag någonsin tillverkat.

Atlantas huvudprojekt jobbade jag samtidigt med "Blåblodig". I skaftet en vacker bit stabiliserad rötad Bok och ett sparat bolsterämne från Micke. Bladet tillverkat av Roger Bergh... ett laminat mellan kolstål och rostfritt. En mycket lyckad kombi om jag får säga det själv.

Våren

För första gången så skickade jag mina knivar i förväg till USA, detta för att slippa stressen att föra dem genom tullen i samband med flygresan. Under 2015 inledde jag ett samarbete med en kille i USA som stabiliserar trä mm. Och han skulle till mässan i Atlanta, inga problem att skicka allt som skulle med, till honom och extra roligt var det att få träffa honom live... Nice to meet you Tim Kipps.

Lite lustigt och turligt så hade vi våra bord i raderna berdvid varandra. Ett annat mycket trevligt möte blev det med Robert Lang och hans fru Debbie. Robert byggde jag en kniv åt 2015 och då han bor inte så långt från Atlanta så bestämde vi att vi skulle ta tillfället i akt att träffas.

Very nice to meet you to and your lovley wife Robert.

För första gången i USA så hade jag med mig mina pipor oxå. Ett lyckat drag och faktiskt uppskattat av mässbesökarna. Så till den grad att jag fick sälja fyra av de sex piporna på bilden... riktigt kul :-)

Knivförsäljningen gick dock inget vidare, många "wow och nice och I love them". En kniv lyckades jag ändå bli av med, men kunde samtidigt lämna kvar tre knivar, Blåblodig, Bear Hunter och Laydys Leg till en uppköpare som jag gjort affärer med tidigare. Arizina coustom knifes. Alla tre såldes senare under hösten via dem. Så med detta i beaktande så vart årets mässa mycket lyckad för min del.

Väl hemma iSverige igen så blev jag kontaktad av en kille vars namn inte sade mig så mycket då. Men det visade sig att han spelat bandy för SAIK under ett antal framgångsrika år. Så det blev årets "kändiskap" så att säga. Kniven "24" blev till i all hast , men han blev mycket nöjd.

Försommar och skolavslutning var på gång... gjorde mina sista dagar i Bergby rektorsområde. Chifen ville flytta på mig till ett nytt och inte mig emot. Återkommer senare i detta. Men en inbjudan från Piteå hade nått Gumman och mig tidigare under våren. Ebba och Ellen skulle ta sina examen från gymnasiet och grundskolan. Bra jobbat tjejer! Är så stolt över er båda och det ni presterat. Vi flög upp och firade av våra tjejer ordentligt.

Hurra hurra hurra!

Sommar

Pias mamma var inte riktigt pigg så här i början på sommaren, så vi beslutade oss för att fara dit och hälsa på. Ingen större fara med svärmor men Pia stannade några extra dagar och jag fick fara hem ensam för att hinna förbereda mig inför årets Ludvikadagar.

Älskar dig Pia :-)

 

Från Ludvika kommer man aldrig hem tomhänt så inte heller denna gång.

Detta år fick jag dessutom detta förtjänsttecken med mig hem. Lång och trogen tjänst kan man nog samanfatta orsaken till. Tack SvKnf!

Under försommar nåddes jag också at den tråkiga nyheten att min förra svärmor Mor Ingrid gått bort. Där kan man nog oxå säga "lång och trogen tjänst". Inte oväntat men sorgsamt ändå. En ljus begravning dock och med tacksamhet minns jag henne.

Det blev ett tillfälle att få träffa många av dem jag jag saknar sedan min flytt till Gävle för sex år sedan. En glädje i sorgen. Passade på att stanna kvar några extra dagar i norr. Men en man med sin MC är en fri man och jag fick några oförglömliga dagar i min stuga. Tänk er att kl 21.00 en sommarkväll helt vindstilla, utan mygg få ro över sjön med bar överkropp med en pipa i munnen...

... och ett bad bland näckrosorna, det är svensk sommar det. Men allt har ett slut...

Hösten

Ny arbetsplats för min del Nu närmare stan... Strömsbro skola åk f - 6. En ny upplevelse att inte längre jobba med högstadie elever. Men det blev bra och jag trivs på min nya skola. Rektorn som jobbar där, hon är ju dessutom MoDoit så...

Årets utmaning, precis som förra året var Midnattsloppet. I år var jag lite mer förberedd och med åtminstone några träningsrundor innan starten. Här jag och mina kollegor, några av dem helt nya i gänget så jag säger välkommen till Eva, Karin, Hanna och nygamla Anna. Nu springer vi...

Kapade i alla fall förra årets tid med några minuter ;-)

Hösten blev intensiv mör mig, några knivbeställningar... bla den här---

 

... men framför allt tog årets Kniv SM i Söderhamn mycket tid. Hade tagit på mig att ta emot alla tävlingsbidrag, registrea dem i vårt datasystem och märka upp dem. Många knivar vart det i årets tävling och min gode vän och kollega fredrik illustrerade det få detta vis:

136 bidrag skickades in. Länge sedan det var så många på en SM tävling. Ett angenämnt bekymmer för oss som dessutom skulle dömma alla dessa bidrag.

Domarkollegorna Kent, Ove, B-O, Jano gjorde att bra jobb och tack till dem för det.

Själva SM dagarna avlöpte väl så ett tack måste oxå riktas till Söderhamns knivgille och dess ordförande stig.

Med året SM överstökat kunde jag återgå till mina egna behov och tankar på vad som behöver göras. En eftersläpad bestänning har påbörjats och är på väg att avslutas mefter lite gravyrhjälp. Här en liten tjuvtitt på den ofärdiga skapelsen

Får väl lov att uppdatera er om den nästa år ;-)

Min gode vän Kent frågade mig under våren om jag kunte tänka mig komma till Norrköping och hålla en domarutbildning. På en sådan fråga är det svårt att säga nej så första helgen i Nov blev den av. Några goa gubbar från dessa trakter tog sig tid att lyssna på mig och vad jag hade att lära ut i denna fråga. Att lära ut är oxå att lära sig själv, vilket jag fick erfara även denna gång. Vart en bra helg även för mig då jag fick lära känna nya personer innom denna trevliga hobby.

Efter förra årets upphehåll med knivmakarhelgen i Husum kunde vi i år återuppta den trevliga traditionen. Så roligt att under avslappnade former få bygga kniv ihop med andra likasinnade. Men oxå alla goda samtal, god mat och att bara umgås gör denna långhelg till en höjdare. Två knivar han jag bygga ( och färdigställa slidorna på hemmaplan senare ).

Här en bild på det sammlade resultatet av allas job. Hoppas på en fortsättning även nästa år.

Bra jobbat gubbar :-). Måste också få nämna att jag en av kvällarna fick en av mina finaste presenter någonsin. Bakgrunden är en lång historia som jag inte ska dra här och nu. Men gåvan, tillverkad av Ulf Brandt får ni ta del av här i bildform, bak och framsida.

Tack Ulf!

Mina egna färdigställda byggen ser ut så här.

Pipor

Nämde dem lite i förbigående tidigare... men några pipbyggen har det blivit oxå i år. En lite rolig omväxling till huvudsysslan.

Här några exempel:

På mitt personliga plan har det varit ett mycket intensivt år, och kanske ett av mina bästa knivår någonsin. Många möten med goda vänner, lärt känna nya och fördjupat vänskapen med flera. Motgångar har funnits men de hör hemma i en annan berättelse men jag kan här och nu ändå inte låta bli att åtminstone benämna några. men de handlar inte om något i mitt liv men med stor sorg beraktar jag det skådespel som världen råkar ut för, fler än någonsin dör i Medelhavets vatten till följd av de flyktingströmmar kriget i Syrien orsakar. Demokratin i Europa nedmonteras i flera länder och vad som kommer att fälja i spåren av Donald Trumps valvinst får framtiden utvisa. Men jag bävar...

Men trots detta vill jag och min goa maka Pia, syster Ewa, svågern Magnus och nyfunna vännerna Gennet och Philip önska er alla Ett Gott Nytt År med denna bild tagen i Uppsala natten under året 2017 första skälvande minuter.

 

Mvh

carlMichael